Пушачи Непушачи

http://www.kenanoff.com/blog/archives/884

На линка по-горе в коментарите се разразява един титаничен сблъсък на гледни точки, който олицетворява прекрасно измененията които настъпват в човешкия (българския) мозък в резултат на тютюнопушене.

Аз се включих в дискусията с тон и изказ, които контрастират с общото желание за интелигентна и толерантна дискусия. Не това е важното обаче, а аргументите на пушачите. Наглед интелигентни хора се опитват да си бранят правата с доводи, които ме оставят изумен.

Изсипаха се много сравнения, някои сполучливи, други смешни. Аз ще добавя още едно. Пушачите в България ще осъзнаят, че не са сами и ще започнат да се съобразяват с другите, когато шофьорите започнат да го правят.

Преди да запалиш цигара, помисли си дали точно в тоя момент не правиш нещо еквиалентно на “паркиране като идиот”, “завой наляво от най-дясната лента” или “пререждане и курдисване най-отпред на светофар”. Поздравявам те с това, с което те благославят останалите шофьори в този момент.

6 responses to “Пушачи Непушачи”

 1. Боби

  Не ми харесва тонът на това блогиране, както и на другото, към което има “линк” (в момента на писане на тоя коментар “линк” няма, има само текст).

  Като цяло тоя Михаил ми прилича на ония тесногръди фанатици, които са готови да викат по-силно и по-силно, за да наложат своето, дори когато другите им казват, че са прави, но всеки си има мнение!

  Do not want.

 2. Владо

  Линкът е оправен, мерси.
  Тонът… де да знам. Всеки си има стил. Моят е нетолерантен. Чети между тона/редовете.

 3. martinangelov

  Отговорът на всички въпроси е, че пушачите не могат да приемат, че са ЗАВИСИМИ, не могат да проумеят, че нуждата от цигарите им променя поведението, колкото и интелигентни да са те спор за това няма. Както си зависим от нещо нещата вече отиват на медицински ниво. Никой не може да ги упрекне, че си търсят дозата, просто социалните норми у нас са такива, ме те да си взимат дозата без да се съобразяват с никого. Направиха се изключително тъпи сравнения и се намесиха по още по-тъп начин децата. Това дали еди кой си пръдльо ми вреди на здравето няма нищо общо с възрастта, интелектуалния багаж, произхода, доходите! А щом някой ми вреди на здравето значи и аз имам право да му се изпикая на масата, но не е прието разбирате ли, защото сме общество а не полуидиоти, които не се съобразяват с никого.

 4. Владо

  По едно време бях почнал да си мисля, че моите схващания нещо не са в ред, като четях с какъв хъс се защитават. Мерси, че взе страна 🙂

 5. Gevura

  Присъединявам се към мнението на martinagelov! Проблемът е на медицинско ниво и за никой не е тайна, че пристрастяването към никотина е много силно и в пъти по-бързо в сравнение с останалите наркотични вещества! Аз обаче не желая да гледам наркомани, които пушат по улиците. Не желая “масата за непушачи” да е на сантиметри от тази за пушачи в заведенията и на логичните ми претенции за чист въздух да се гледа така, както всъщност трябва ние да се отнасяме с пушачите – като с нарушаващи правата ни!
  Що за държава отлага влизането на Закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места за втората половина на 2010година??? И що за общество го позволява?
  Кой, кого заблуждава, че настоящите наредби се спазват? Искам някой да посочи заведение във Варна, което да е само за непушачи! А дискотеки или бар за такива???
  А всъщност не са виновни пушачите, а тези, които ковът законите и най-вече органите, контролиращи спазването им! Нека тези, които искат да пушат, да могат да го правят само в домовете си и да бъдат наказвани сурово за пушене на обществено място!
  Никой не се е родил пушач, защо тогава тези, които не пушат трябва да се борят и отстояват права, които имат още с раждането си?
  И последно – от повече от година съм непушач, а съм била пушач в продължение на 14 години, което е точно половината от живота ми. Съжалявам за това и ме е срам!

 6. Nubizus

  Пристрастяването към никотина е плод на масова психоза, рекламни стратегии и силна мафия, реално единственото нещо което ми се наложи да направя след 15 години пушене на кутия и 1/2 на ден беше да разбера истината. Пушача е наркоман в пълният смисъл на думата.
  Разликата е че отровата, която си набива в тялото е създадена да го трови дълго време.

  Това едно на ръка, другата печална истина е че медицината от години лъже хората че имат нужда от лекарства и заместители за да се отърват от пушенето. Всичко е бизнес.
  Ако иска някой да откаже цигарите е нужно просто да се погледне от страни и да си зададе въпроса около какво му се върти ежедневието, как взима решения, как се чувства като му свършат цигарите, как усеща света без цигари:))))

  За мое щастие успях да се хакна и да се убедя че пушенето е болестно състояние и никакви временни решения не могат да доведат до положителни резултати..
  От тогава съм вдигнал 4 кила, но не ми пука, ходя да тичам, имам енергия на 23 годишен.
  Наспивам се бързо. Пия два пъти повече, и другите неща се удвоиха:))

Leave a Reply