Безжичните решения на БТК

През януари ми се наложи да прекарам 10-ина дни на място без интернет-връзка. Оказа се обаче, че все пак връзка има, тъй като улових незащитена безжична мрежа. ESSID-то на мрежата беше BTC-ADSL, иначе казано БТК. В последната фирма, в която работих, ползваха именно БТК и си спомням, че паролата за модема, който БТК предоставиха тогава, беше една и съща за всички техни модеми, не можеше да се сменя и беше изтекла в някакъв форум. Бях чел, че идеята е да могат техниците на компанията да правят настройки от дистанция, без да се налага да питат клиента, каква му е паролата. Смешно звучи, но е факт. Във фирмата мрежата не беше безжична и слава Богу.

С напредването на технологиите, обаче и съответно с падането на цените на wireless-компонентите, БТК вече явно предлагат и безжични рутери в своите интернет-пакети. Сигналът, който излъчват тези рутери не е защитен по никакъв начин, въпреки че възможностите за това са няколко. Защо? Нека разгледаме следния сценарии:

Гошко получава лаптоп за Нова година. Но какво е лаптопът, ако не е свързан с “глобалната мрежа” и какъв е смисълът да е лаптоп ако мрежата не е безжична? Затова към него прибавяме и някакъв пакет на БТК, които са толкова предвидлива и лоялна спрямо конкуренцията компания, че заедно с пакета предоставят и рутер – безжичен. Но предвидливостта на БТК не свършва дотук. След няколко месеца, сестрата на Гошко ще има рожден ден и най-вероятно също ще получи лаптоп като подарък, за да могат двамата с Гошко да правят ей-такива неща:

Ако обаче БТК бяха сложили защита на безжичната мрежа, щеше да се наложи за лаптопа на сестрата на Гошко, някой да звъни на Support-a и щеше да се наложи някой от Support-a да дойде, да въведе в лаптопа паролата за рутера и по този начин да го свърже с глобалната мрежа. Да не говорим, че същото би станало ако някой лош вирус наложи нова инсталация на Windows или пък Гошко реши да бъде up-to-date, мигрирайки към "новата Vista". Очевидно БТК не може да си позволи да държи на щат по 20 души за всеки град, които да обикалят клиентите и да им въвеждат паролите.

Затова пък могат да си позволят да губст минимум 3-ма потенциални клиенти с всеки нов реален такъв, понеже мрежата на този реален клиент покрива минимум 3 съседни апартамента, а в някои случаи предполагам и повече. Изборът си е техен и не искам да им го оспорвам, но съм готов да се обзаложа, че нито един техен реален клиент не знае, че съседите му получават не само достъп до връзката, за която той плаща, но евентуално и до компютъра му.

Тези разсъждения бяха само предположения до онзи ден, когато на същото място, където миналия месец ползвах споменатата в началото мрежа с ESSID "BTC-ADSL", вече имаше втора мрежа със същото ESSID.

11 responses to “Безжичните решения на БТК”

 1. maria

  и�?каш ли да кажеш, че ако �?е уговор�? �? н�?кой �?ъ�?ед може �?покойно да �?и делим так�?ата и да �?и ползваме интернет по този начин. малко �?е �?ъмн�?вам, че �?тава толкова ле�?но това. аз �?ъщо виждам в апартамента ми н�?кой, който �?и е прекарал безжичен интернет, но аз не мога да го ползвам. може би защото не знам как да направ�? на�?тройките, но такива като мен �?а мнозин�?твото от хората, а такива като теб, които могат да �?е включат н�?ма да разчитат на такъв начин да ползват интернет, понеже им тр�?бва много, а това в�?е пак е не�?игурно. така че аз ги разбирам бтк, не �?а загубили нищо �?поред мен.

 2. Владо

  Определено можете да �?и делите так�?ата. �?з �?ъм �?и �?ложил телефонни�? номер за име на мрежата, за да могат да ме намират хората �? такава цел. Уви до�?ега никой не ме е намерил 🙂

  Повечето хора (и�?ка ми �?е да �?е над�?вам) �?и защитават мрежите, проблемът �? БТК е, че у�?трой�?твото им �?вно не дава възможно�?т за защита или пък дава, но те умишлено не �? �?лагат, за да не �?е занимават.

 3. maria

  ей такива �?ъ�?еди и�?кам, ама н�?ма. колко е так�?ата в�?ъщно�?т. аз до�?ега плащах 15 лева за лан и б�?х доволна, �?ега като �?е върна �?игурно ще �?ъм на по-ви�?ока тарифа, та затова �?е зами�?л�?м и за бтк.

 4. Владо

  �?�?мам пред�?тава – около 20 предполагам. �?о те имат н�?какви пакети �? телефон и други ек�?три – тр�?бва да преценищ дали �?и �?трува.

 5. xcool

  �?з пък �?и имам такъв добър �?ъ�?ед 🙂

 6. Niki

  obiknoveno se mestq ot vreme na vreme tu v 1-niq apartament, tu v drugiq, i v dvata namiram net na btk idsl i bez nikakvi paroli si vlizam v tqh i si go polzvam. tova suobshtenie v momenta shte go polu4ite po moq bezji4en net.skoro si kupih laptop i dosega na nastolniq komp plashtah na dostav4ik. shte testvam 2-3 sedmizi dali vsi4ko e nared s neta na avanta, i shte prekusna da plashtam na dostav4ika i premina samo na tozi. na btk na ednoto mqsto teglq ot data.bg s okolo 300-400 KB/s, taka 4e pravete si smetkata. to kabelniqt mi e po-baven.

  Edin suvet, na mn hora computrite se kazvat s imeto na tozi koito go polzva. hubavo e da go smenite na pc ili kakvoto i da e, 4e i da znaqt 4e ima nqkoi, da ne znaqt 4e si ti, inache v edna kooperaciq kato vidqt pc s ime Goshko, i im svetva, aha Goshko ot 5-tiq etaj, da, toi mai ima laptop.

 7. xaxaa

  iskam dap itam kak moje da si sloja parola na bezji4nia internet parola

 8. Владо

  Предполагам, че пише в упътването на рутера.

 9. Angel

  малко тап вапрос но все пак незнам отговора трябва ли да имаш телефон за безжичнич рутер

 10. Владо

  Не, не е нужно, всичко което ти трябва е достъп до интернет, към който да свържеш рутера. Не е нужно и доставчикът да е непременно БТК, но предполагам, че те продават само пакети (телефон + интернет).

 11. Vlado

  Nqkoi ako iska da mu predostavq parolite za modemite na btk samo da mi drasne edin email i 6te go oredq :} vladi3bg@gmail.com

Leave a Reply