Министерство на здравеопазването или как да пречим вършейки си работата

Че цялото ни правителстовото ни е зле, е широкоразпространено схващане, но ще се опитам да се абстрахирам от него, за да мога евентуално да кажа и нещо ново.

През изминаващия месец се занимавах с организация по откриване на частна детска градина. По-скоро се опитах да се занимавам, но опитите приключиха в начална фаза. Понятието “детска градина” в речника на Министерство на образованието значи едно, а в речника на Министерство на здравеопазването – нещо по-различно.

За Министерство на образованието съществува частичен синоним на “детска градина” и той е “детски клуб”. Разликата е в това, че детският клуб не е нужно да има лиценз от образователна гледна точка и може да оперира без сертификати и разрешения. За сметка на това, детксият клуб няма право да обучава деца в предучилищна възраст, тъй като предучилищната група в лицензирана детска градина е задължителна преди постъпване на детето в училище.

За Министерство на здравеопазването няма такива разделения и всяко заведение (не намерих по-добра дума), в което се занимават деца трябва да отговаря на едни и същи изисквания. Поне според последната наредба от февруари 2007. Какви изисквания за помещенията постулира въпросната наредба:

 1. спалня и занималня – 100 m²
 2. гардероб, санитарен възел, състоящ се от тоалетна и умивалня, с площ не по-малка от 40 – 50 m²
 3. физкултурно-музикален салон с площ не по-малка от 80 m²
 4. по възможност плувен басейн с размери 6 x 12,5 m и максимална дълбочина 0,8 m
 5. кабинет на директора с площ минимум 12 m²
 6. учителска стая с площ минимум 12 m²
 7. здравен кабинет с площ минимум 12 m²
 8. много други помещения, които ще игнорирам

Това бяха изисквания, на които в РИОКОЗ (бившето ХЕИ) държаха изключително много и размахвайки въпросната наредба ми казаха, че помещенията, които бях избрал няма как да получат разрешение. Предполагам вечерта са си легнали доволни, че благодарение на тях обществото и днес е било предпазено от идиоти като мен. Не ги виня – имат си наредба, спазват си я, вземат си заплатката и така. Няма друг начин.

Нека се върнем обаче на наредбата: 100 m² за занималня и спалня. В детксите градини, в които съм влизал за спалнята се отделя 1/3, а другите 2/3 са за занималнята, сиреч 70 m². Децата се гонят вътре по цял ден (ако имат късмет госпожата да не е цербер). За какво им е физкултурен салон, по-голям с 10 m² тогава? Сигурно е хубаво да го има, но защо трябва да е задължителен?

Точка 2: “площ не по-малка от 40 – 50 m²” – доста точно и ясно казано.

Точка 4: басейн, но може и без. Ох, мерси за подаръка.

5: тук на експертния съвет в РИОКОЗ не издържах: Казаха ми, че директорът трябва да има свой кабинет, в който да осигурява функционирането на детската градина. Да звъни телефони на фирми-доставчици и такива неща. Отговорих, че директор няма да има в тази детска градина, просто защото няма нужда от него. Не можело да няма. Казах им, че тогава офисът му няма да е в помещенията на детската градина, а другаде и не виждам защо това трябва да е проблем. Проблем е! Щом пише в наредбата – трябва да има!

6: Учителска стая. Питах какво се очаква да правят учителите в учителката стая. Щели да си приготвят програмата за другия ден. Какво ще правят децата през това време ? Ще спят. Не може ли програмата да се подготвя в същото помещение? Не може. Видиш ли хората от РИОКОЗ, бяха съвсем наясно с работата на един детски учител и изразяваха компетентно мнение относно това, как точно той трябва да си я върши. Освен това въобще не говорим за детска градина от образователна гледна точка, както писах по-горе.

Както и да е, свършиха си работата хората – прчетоха ми наредбата и ме пуснаха да си ходя.

В същото време съществуващите вече детски градини имат срок до февруари 2008 да отговорят на изискванията. Сещате се доколко това е възможно да се случи, при положение, че в тия, в които съм влизал изобщо не са почвали да работят по въпроса, а остават 5 дни до крайния срок. Да не говорим, че изискванията за площ на санитарните възли например са спазени, но мизерията вътре особено в общинските детски градини явно няма значение. Като ще е мизерия, поне да е просторна. Един вид.

Искам обаче да погледна на нещата и от друга гледна точка – тази на инвеститора. В същата наредба пише, че детската градина трябва да има двор. Съотношението двор към застроена площ е 70 към 30. С Всичките помещения, които са изброени, застроената площ излиза минимум 500 m2. Дворът оттук следва да е малко повече от 1500 m2. Това означава 2 дка общо. Имайки предвид мащабите на строителното предприемачество в градовете, дали е по-изгодно ако имаш 2 дка да построиш на тях детска градина вместо 5-етажен жилищен комплекс? Как се очаква тогава да има достатъчно места за децата?

И последно, нека видим как гледа един родител на ситуацията. Родителите биват няколко типа, но тези, които ни интересуват в момента са хора от средната класа, сравнително интелигентни и обръщащи много внимание на това, какво получава детето им в детската градина.

 • В общинската детска градина таксата е около 20 лв на месец. Тъй като учителките на всяка целодневна група са две, ако детето има късмет, едната ще е свястна, а другата не. Колкото и свястна да е обаче, с материалната база, с която разполага, може и да успява да прави чудеса, но те са малки. Детето бива по-скоро бавено, а не възпитавано и обучавано.
 • Хигиената е на ниво 180 лв на месец – толкова получаваха досега “лелите”, т. нар. помощник-възпитатели.
 • Дворът може и да е голям, но доста от “госпожите” не кипят от щастие, когато трябва да извеждат децата и си спестяват това удоволствие при всяка възможност.
 • Физкултурен салон има в много малко от детските градини.
 • Моите спомени за храната във времената когато аз ходех на детска градина са отвратителни. Питах веднъж майка ми (детска учителка), дали супата все още е толкова гадна. Отговорът беше, че сега вече наистина е.
 • В учителската стая разговорите се въртят около сериалите (работното време на учителките е много удобно – ако са първа смяна – гледат следобяд – ако са втора – гледат повторението на следващата сутрин).

Предполагам има градини, в които нещата не стоят така както ги описвам, но не вярвам те да са много.

Въпросният родител, който скицирах по-горе определено може да направи преценка, дали да си даде детето в общинска детска градина

 • с двор,
 • 50 m² тоалетна и
 • физкулурен салон, който така или иначе никой не ползва,
 • 25 деца в група,
 • гадна супа и т. н.

или да го даде в частна детска градина, да плати повече, но и да получи креативност в работата с детето, правилно отношение, разбиране, диалог, материална база, храна, каквато детето му обича, група от 10 деца.

Мисля, че ако родителят получава всичко това, никак няма да го интересува дали тоалетната е 50 m² или 10, дали има длъжност “директор” и ако има, дали той има кабинет от минимум 12 m²; дали има учителска стая.

Ако родителят не е сравнително интелигентен и не се интересува толкова от детето си – за него няма алтернатива на общинската детска градина за 20 лв. на месец и РИОКОЗ няма нужда да го пази от частни детски градини без кабинет на директора.

Поздравления за Министерство на здравеопазването и неговата работа. Ако целта е била да се попречи – постигната е. Ако не е била това целта – явно трябва да смените професиите уважаеми дами и господа. Благодаря за вниманието.

8 responses to “Министерство на здравеопазването или как да пречим вършейки си работата”

 1. Боби

  �?з имам допирателен въпро�? – от къде �?е метна на ти�? градини?! �?е �?и ли програми�?т на Джава, �?лушащ нем�?ки метъл? 🙂

 2. Владо

  Като взема да пиша за разни �?транни неща, неминуемо почваш да �?е прите�?н�?ваш за мене.
  Дет�?ката градина е (може би беше) възможно�?т за добър, изпълнен �?ъ�? �?ми�?ъл �?емеен бизне�?, в който бих могъл да игра�? поддържаща рол�?, като давам идеи като тази, за ко�?то говорихме по�?ледно и о�?игур�?вайки техниче�?ката ча�?т на начинанието.

 3. Владо

  �? да, на java пи�?ах почти един�?твено за упражнени�?та в универ�?итета. Иначе е �?�?но на какво пиша.

 4. Gench

  trqbwa ti podpiska i populqrnost za da moje6 da promeni6 ne6to, edno wreme taka sybrah podpiska protiv zatwarqneto na edin gotin studentski stol, doidoha i ot gospodari na efira i rabotata se polu4i ne zatworiha stola, taka 4e naprawi podpiska, ama po kratko samo nai wajnoto horata ne obi4at da 4etat mnogo

  omegasystems.hit.bg

 5. hazel

  Привет:)
  Ме�?ечната так�?а е 40 лв, плю�? �?редно по 12 лева за извънкла�?но занимание от типа на англий�?ки, приложни изку�?тва, латинотанци и футбол, които �?е провеждат 2 пъти в �?едмицата. По-амбициозните родители удр�?т 100 лв так�?а, ако броим и еже�?едмичните по�?ещени�? на куклен театър, който идва в градината.

  В нашата градина има плувен ба�?ейн, но не �?е ползва. От гледна точка на тренирането на този хубав �?порт, той е без�?ми�?лен за деца под 5-6 години. От гледна точка на цопкането в дет�?ки ба�?ейн – не знам колко е здраво�?ловно и полезно за деца, които едва �?е обличат �?ами, да не говорим да �?и из�?ушат ко�?ата. Знам от опит, защото �?и запи�?ах детето.

  �?ашата дет�?ка градина е про�?торна и има хубав двор. Има музикална �?та�?, ко�?то ми�?л�?, че �?е ползва и за физкултурен �?алон. Миналата година й �?мениха в�?ички дограми от общината, родителите �?ъбрахме малко пари, учителките купиха нови тапети и ги �?мениха �?об�?твеноръчно. В �?�?лата �?а ми и�?кали пари за килими, защото �?тарите б�?ха много опърпани. За в�?еки празник градината е укра�?ена тематично (в момента �? великден�?ки �?йца, преди това �? мартенички), чи�?то е, подредено е, има табла �? дет�?ки ри�?унки и апликации. И двете ми деца �?а научили там де�?етки пе�?ни, �?тихчета и приказки. Каката и до ден днешен въздиша зави�?тливо като ходим да вземаме брат й и�?ка да влезе да �?и поиграе. Онзи ден �? един при�?тел от С�?Щ ходихме дотам и той �? учудване каза, че градината изглежда точно като тези в С�?Щ. Само че американ�?ките не работ�?т по 12 ча�?а и н�?мат толкова ек�?три:)

  Цели�? този ферман го изпи�?ах, за да кажа, че общин�?ките дет�?ки градини може да �?а нещо много хубаво. Един очевиден мину�? �?а многото деца – в групата на �?ина ми �?а 33. �?е знам по колко квадратни метра �?е падат и какво точно прави директорката в кабинета �?и, но �?поред мен е важно �?утрин да ти �?е ходи на дет�?ка градина, за да �?и ща�?тлив човек. Други�?т мину�? �?а телевизорите �? двд в групата – по времето на каката телевизор �? видео имаше �?амо в актовата зала. Това например, �?поред мен, наредбата тр�?бва да го забрани…

  Мечта�? за времето, когато предучилищната педагогика ще бъде уважавана �?пециално�?т, защото в�?е пак �?тава дума за по�?ловичните първи �?едем години!

  Иначе на теб ти пожелавам у�?пех �? начинанието.

 6. new

  Много ми е любопитно, в детските градини, които имат басейни, дали някой се грижи за това лелите да имат тапии за спасители? Сигурен съм, че дори нямат шамандури като спасителката Памела:) Също така съм и сигурен, че никога няма да пуснат децата в басейна. Това е поредната простотиа на държавата, която хем неможе да осигури места за децата, хем не допуска някой друг да направи това.
  Много е проста и вярна сметката на Владо за жилищен блок. За колко години ще си върнеш инвестиция в 2 дка двор и 500 м2 застроена площ, ако си инвестиал в детска градина?
  Абсолютно се придържам към изискванията за хигиена, ама архитектурните превземнки на МЗ са смехотворни.
  И още нещо много важно да ви светна! Проверяват те само ако си или ако се стараеш да си изряден! Тогава ще те скъсат от проверки. Така хем отчитат дейност, хем нямат много работа, хем не се страхуват да размахват глупавите си наредби. Жалка история…

 7. Ели

  уникално си описал работата на “администрацията ” , било то законодателна или общинска, дано нещата сега да са по различни

 8. anbeta

  i az sym na sy6tata vylna kato teb, prdi vreme, samo deto iskam da napravq predu4ili6tan grupa za 10-12 deca i tova e, no ne sym naqsno kyde i kakwi dokumenti da podam , srokove i t.n. vyprosnata naredba, k citira6 q pro4etoh, no imam use6taneto, 4e ako otida v inspektorata da me upytqt za pove4e info – nqma da mi obyrnat vnimanie; PROSTO NE ZNAM OT KYDE DA ZAPO4NA!!!

Leave a Reply