I'll miss you, England

Англия не успя да се класира за Euro 2008. Много футболни мозъци в България в момента злорадстват лудо, а аз съм тъжен.

Защо обичам английския футбол?

Първо да дефинирам “английски футбол” – другото ще си дойде на мястото.

Най-напред (да, най-напред) английският футбол изключва мениджъри/селекционери/треньори в анцузи

по време на официален мач. (Bloody peasant!)

Има и изключения – както при всяко правило:

но той няма да го прави повече, ‘cos he’s the next England manager.

Английският футбол е онова нещо, което дори китайците се прежалват да внасят, макар и под формата на телевизия.

Английският футбол не е “религия”.

Футболът не трябва да е религия, god dam’ it! Футболът е професия, работа, която вършиш с душа и сърце, без нищо друго да има значение. Английският футбол.

Английският футбол не включва cheater-и:

Poor boy, you’ll never be remembered…

Английският футбол мрази гмуркачите.

Ако се гмуркаш, първите, които ще те нарочат са твоите. Diving is for pussies!

Ако си гледал мач единствено с български коментар - поправи тази грешка.

В Англия е имало и има много умни футболисти. (Ти който си мислиш, че "умен футболист" е оксиморон, you just don't have a clue. В Англия има футболисти, които са достатъчно умни, за да коментират за BBC след края на кариерата си. А BBC е като английския футбол - професионализъм до болка. За английските коментатори Господ не е българин. Не защото са английски, а защото футболът в Англия не е религия. Той е култура в буквалния смисъл на думата, той е театър.

Представи си стадион пълен с мъже, жени и деца на крака и пляскащи с ръце все едно са в опера. Това е част от английския футбол. Неизменна.

В английския национален отбор реплики от сорта на

За нас няма значение кой ще носи капитанската лента.

няма.

Има

It has been an honour and privilege to captain my country...

Накрая... за да илюстрирам... в тази снимка има толкова много английски футбол, колкото бих могъл изобщо да си представя.

Да, топка на снимката няма. Няма и нужда. По ирония на съдбата единият е уелсец, а другият ирландец.

(Клишето "английски футбол" е всъщност много по-неточно от "британски футбол" например, но езикът е език. И "една идея по-бърз" не ми харесва, но нямам какво да направя.)

Двамата от последната снимка са съотборници в следващото видео.

If you don't fall in love with english football after watching it, then I can't be sorry enough for you.

(Ars'nal fans are not supposed to take it personally 🙂 )

Sad but true...

Euro 2008 изгуби доста от блясъка си още преди тегленето на жребия за групите. Ако знаете класирал се отбор, който да си струва гледането, споделете.

5 responses to “I'll miss you, England”

 1. Сашо

  �?езави�?имо от факта, че не гледам много футбол, винаги ми е до�?тав�?ло огромно удовол�?твие да гледам как игра�?т англичаните. За �?ъжаление, аз лично, не мога да по�?оча отбор, който ще гледам �? вълнение на Европей�?кото. Заради подобни моменти футболната игра ми �?тава по-малко интере�?на.

 2. tataf

  �?�?ма защо да злорад�?тват, ти злорад�?тваш ли когато Миньор пада от Лев�?ки, примерно. Този отбор на �?нгли�? беше толкова трагичен и �?мешен и играеше толкова анти англий�?ки и антифутбол, че да чак ти �?е чуд�? как не �?и го вид�?л. В�?ъщно�?т знам защо не �?и го вид�?л, защото идеализиранта ти пред�?тава за англий�?ки�? футбол ти пречи да видиш, че очарованието на играта в �?нгли�? �?е �?ъздава от чужденците, а не от ме�?тните ръбове. Сти�?кай палци, от ти�? младите англий�?ки надежди – Ричард�?, Ленън, Хъдъл�?тън, Уолкът и т.н. да �?танат добри играчи, които н�?мат нищо общо �? англий�?ката игра, а повече �? европей�?ката, както и дават знаци до момента.
  Кри�?тиано Роналдо е най-добри�?т играч на Манче�?тър в по�?ледните три години и глупо�?тите, които �?лън Шиърър говори по ББС по време на мача �?а плод на неговата тъповата пер�?она. Между другото е в�?рно, че футболи�?тите �?тават коментатори �?лед кра�? на кариерите �?и, но че �?а умни е до�?та далече от и�?тината. О�?обено Шиърър, който и като футболи�?т беше изве�?тен �? това, че е до�?та про�?т.
  След �?ветовното не �?ъм вид�?л да има о�?обен проблем в Манче�?тър между Рууни и Роналдо и глупо�?тите, че тр�?бвало да го продадат щото бил дайвър �?и о�?танаха �?амо за оправдание за загубите на �?нгли�?. Как ще продадеш най-добри�? �?и играч, о�?обено ако и�?каш да �?танеш шампион.
  btw. Arsenal fans took it personally!
  wink

 3. Владо

  �?�?кои от нещата, които казваш, като това, че играта в �?нгли�? �?е прави от чужденците �?а �?и факти и �?ъм �?ъгла�?ен �? т�?х. Въпро�?ът е защо чужденците не прав�?т �?ъщото другаде. Може да е нещо в �?ъ�?тава на въздуха и че�?тно казано не и�?кам да прав�? анализи, понеже както може би е �?танало �?�?но от по�?та – за мен в англий�?ки�? футбол има гол�?ма доза романтика. Това дали Шиърър е про�?т… веро�?тно н�?ма да �?тане профе�?ор наи�?тина, но �?равн�?вайки го �? н�?кои хора, на които Българи�? нищо не е дала… н�?как го чув�?твам по-напред. До�?та по-напред. �? както знаем, в�?ички �?ме от �?ело. Про�?то разликата не е в това колко �?и про�?т, а как подхождаш към работата.

  Колкото до Роналдо – аз �?ъм показал, кои за мене �?а легендите от �?ъв�?ем близкото минало и даже от на�?то�?щето. Роналдо никога н�?ма да е като т�?х, про�?то щото е това, което ти припи�?ваш на Шиърър.

  �?нгли�? е по�?ледната, ко�?то ще �?е оправдае �? Роналдо. Там хората у�?п�?ват н�?как да тър�?�?т грешките първо у �?ебе �?и. Гадното беше, че човек, който играе за англий�?ки отбор, е �?по�?обен да и�?ка червен картон за �?вой �?ъотборник в клубни�? футбол. Т.е. Роналдо може и да има техника, но никога н�?ма да бъде и�?тин�?ки англий�?ки играч, про�?то защото за него футболът е �?ел�?ка работа и е готов да прилага в�?�?какви приоми за да победи. �?ещо, което е недопу�?тимо именно в �?нгли�?. Той про�?то ще бъде забравен един ден, защото футболът не е про�?то умени�?. Футболът е и изку�?твото да �?и мъж не �?амо когато печелиш, но и когато губиш.

  �?а по�?ледното �?ветовно �?нгли�? не игра добре. Първен�?твото беше грозно и ми�?л�?, че Протугали�?, барабар �? Роналдо в �?ъ�?тава може да му бъде емблема.

  Между другото като помолили Венгер да коментира отпадането на �?нгли�?, той казал: Obvoiusly I’m to blame, because I do not produce enough english players 🙂
  Прав е човекът 🙂

 4. tataf

  айде че�?тито! Капело �?тана треньор на �?нгли�?. Сега може и да �?е кла�?ират на гол�?м футболен форум :p

 5. zbrox

  от до�?та време в�?е не у�?п�?вах да �?и прегледам rss четеца. и �?ега �?лучайно попаднах точно на този по�?т!
  и не мога да пов�?рвам! �?упер добре ми �?тана като го прочетох. точно �?ъщото разбиране имам за англий�?ки�?т футбол, който е не �?амо на терена, а и извън него. ц�?лото това отношение и възпри�?тие за играта футбол. това ме впечатли и още от малък да �?тана фен на англий�?ки отбор.
  и на мен ми �?тана криво за англи�?. общо взето гледам �?ветовни и европей�?ки о�?новно за т�?х. �?ега не �?тига, че ще лип�?ват ами �?ложиха и тотален анти-треньор, който по никакъв начин не �?вързвам �? друго о�?вен �? меркантилната и непочтена италиан�?ка връзка във футбола.

Leave a Reply