Преподаването не е job, а призвание

Проблемът:

Вчера беше 15-ти септември. Учителите стачкуваха. А другите слушаха и изразяваха полукомпетентни и безхаберни мнения по въпроса.

Всичките мнения се базираха на гледната точка на имащия ги, което автоматично ги превръща в безполезен шум в пространството.

Учителите накратко:

“За достоен труд, за достойно заплащане!” (мото на стачката)

“Не може един смачкан от безпаричие човек да възпитава личности!” (доста добре казано)

“Дори шофьорите вземат 850 лв!” (“дори!?”, какъв учител само)

Опонентите им (в най-общи линии) :

“Не си вършат съвестно работата“+ примери за това как дъщеря ми миналата година по история стигнала едва на 100 страници от края на учебника.

Тъй като имах възможността да преподавам по-рано през годината като част от следването и самият аз съм бил ученик, се получава така, че и аз имам едно такова полукомпетентно или безхаберно мнение по проблема.

Корените:

Кой става педагог в България??

Специалност Педагогика всеки записва при кандидатстване в университета и все най-долу в списъка. В Следствие на това тройка на изпита е достатъчна и който не успее да се вмъкне някъде преди това в списъка, влиза педагогика. Със сигурност не всички тройкаджии са идиоти, но тези, които записват педагогика просто щото за това са успели да се класират, определено са . Съжалявам.

Педагогиката в България се дели на няколко вида, но два от тях са основните – Предучилищна педагогка (ПУП) и Начална училищна педагогика (НУП). Приемаме, че това са хора със специалност Учител и са обучавани и тренирани от самото начало до самия край на следването си да бъдат учители. Въпреки че са гореописаните тройкаджии (вероятно с малки изключения). (Майка ми е детска учителка и имам поглед върху нещата. Ей богу, човек не трябва да си дава детето в средностатистическа детска градина. Аз не бих дал моето.) Като изключим хората завършващи тези две специалности, (почти) всички останали педагози в България са първо нещо друго и след това педагози. Учат педагогика един семестър по 2 часа седмично и след това Методика два семестъра с повече часове. Правят и практика в училище и преподават предмета, който всъщност следват. Накрая получават диплома, в която пише примерно (Филолог; Учител по немски език и литература). Поне това ще пише в моята ако я взема някой ден. За останалите специалности нещата се съмнявам да са различни. И докато при филолозите вече има избор – дали преводач или педагог, то при биолозите или химиците едва ли има такъв. Педагогичекстата практика се прави, защото я има в програмата и няма друг начин, независимо дали ставаш за учител или имаш желание да станеш такъв. Затова нерядко ще да чуете по “коридорите на Алма Матер”, че “другаде ако не ме вземат – учител все ще стана”. Тия, които говорят такива неща, дори не биха имали достатъчно акъл да се сетят, че могат да станат поне учители, ако не бяха въпросните педагогика и методика, които са им наложени по принуда. И въпреки това, те учат децата ни.

Решението:

Нека не откриваме топлата вода и направим дежурния поглед навън, за да видим как стоят нещата в Германия (само оттам имам директни впечатления).

В Германия един кандидат-студент има право да запише две желания в листа за кандидатстване. Това се тълкува като “Или наистина искаш да учиш това, което записваш или няма смисъл да кандидатстваш”. Нещо повече: за второто си желание можеш да се класираш само в случай, че кандидатите, които са записали твоето второ желание на първо място, не са запълнили местата. Независимо дали успехът им е по-лош от твоя – те имат предимство, понеже са го записали на първо място. Имат предимство именно защото са решени да учат именно това. А това е по-важно от успеха, който имат до момента. Гениално, нали?! Освен това всяка “училищна” специалност може да се учи в две насоки. Примерно биологията се дели на [свободен превод] Научна биология и Училищна биология. Завършвайки Научна биология няма как да припариш до преподавателско място в училище. Точка. И си го знаеш от самото начало. Завършвайки Училищна биология си знаеш, че освен учител по биология, няма какво друго да станеш. Не толкова гениално, но доста умно. Нали?!

Какво би станало, ако въведем тези две неща тук в България. Първото ще предизвика масови родителски протести, като тези за матурите, на които родители, които имат толкова право да бъдат родители, колкото право имат гореспоменатите “все-учител-ще-стана” да бъдат учители, се изразяват гневно против идеята. Защо го правят? Защото иначе ще се окаже, че детето им е също толкова некадърно. И най-голямата трагедия в това би бил не самият факт, а какво ще кажат хората. Протестите на тия хора биха били най-добрият критерий за правилността на една подобна стъпка.
Ако се въведат специалности като Училищна биология и завършващите да са единствените, които имат право да бъдат учители по биология, но и да нямат право да бъдат нещо друго – най-вероятно тези специалности ще бъдат записани най-долу в списъците на кандидат-студентите и в началото ще ги завършват по двама души, ако изобщо някой ги завършва. Ако се определи гратисен период от 10 години, в който всички досегашни учители да са длъжни да завършат въпросната специалност, и в противен случай да губят право да бъдат учители, то тези специалности много бързо ще се напълнят. Или може би не. Може би завършилите вече биолози по-скоро ще си потърсят работа наистина по специалността, отколкото да се правят на учители. И тогава ще се появи дефицит за учители по биология. Дефицитът вдига заплатата. Високата заплата вдига бала и пълни специалностите. Да трябва време за да се случи, но все един ден трябва да се започне. Всичко останало е лъжа. Лъжем се, че си вършим работата и се лъжем, че получаваме нещо в замяна.

Алтернативно решение (много утопично):

Какво ще се случи, ако един лекар заради липсата на пари остави някого да умре? Знаем какво. С учителите нещата стоят още по-зле, поне според мен. Пред теб стоят деца, напълно беззащитни, може би все още неспособни да рефлектират това, което чуват и попиващи всичко, което им се поднесе. Знания, поведение, мироглед. Да си свършиш работата не както трябва като учител, в такъв случай е не убийство поради бездействие, както в случая с лекаря, а направо предумишлено убийство. И понеже това убийство не е доказуемо и крещящо както при лекаря, а си се случва непрекъснато. А последиците могат и често са не по-малко фатални. Лекарите дават своята Хипократова клетва и всички се надяваме че я спазват, защото пристигаме в техните ръце също толкова беззащитни, колкото беззащитни децата пристигат в училище. Лекарите не трябва да работят заради парите. Добрe де, сигурно няма начин да не работят за тях, но поне трябва парите да са на второ място, а на първо да е здравето на хората. Не могат да прекратят масово работа за един ден в знак на протест, защото това ще е фатално за много хора. По същия начин е фатално и това, което се случва в момента в училище. Някак не разбирам защо хора, които всъщност са учили не за учители, в момента поставят условияза заплати вместо да си тръгнат. Или си вършиш работата за тези пари или си тръгваш. Толкова е просто. Ако не си достатъчно гъвкав да се оправиш със ситуацията, то на какво учиш децата? Да хленчат? Нека не бъда разбиран погрешно. Наистина 300лв са смешни. Но кой от тези учители, които не протестират разчита само на тях. Физически е невъзможно и всички го знаем. Т.е. тези хора имат странични доходи. Тези хора са правилните хора. Въпреки че имат странични доходи, остават в училище и преподават, защото това е любовта им. Защото преподават и най-голямата им заплата е удовлетворението. Шапки долу!

Когато практикувах през пролетта в училище, хъсът ми беше огромен. Ходех по 8 часа на работа, предполагаше се че ходя и на лекции, отделно от това отделях по 8 и повече часа да си подготвя урока. И никакви 300лв не биха ме мотивирали повече. Дори 1300 да бяха – мотивацията и без тях беше пределна. И би била когато започна някой ден да преподавам. Сигурно ще се случи, живот и здраве. Но не бих разчитал на заплатата. И не искам. Да се забиеш в училище значи да се откъснеш от света в неговия реален вид. В училище има известна безтегловност. Там животът не е съзтезание. Не и такова, каквото е отвън. А децата това ги очаква като завършат. И трябва да са подготвени. Няма как да бъдат подгтовени след като учителите им нямат представа какво е. Затова нека учителите в едно училище бъдат 3 пъти повече, но с по-малко часове. Да съвместяват преподаването снещо друго, което да им осигурява доходите и да ги държи в крак с реалността. Това също биха били истинските учители.

Update:

няколко близки мнения:

http://tanganyika.blog.bg/viewpost.php?id=113448

http://lydblog.wordpress.com/

http://blog.peio.org/?p=1040#comments

15 responses to “Преподаването не е job, а призвание”

 1. nousha

  �?е �?ъм напълно �?ъгла�?на, но ще �?и кажа мнението �?амо защото �?е припокривам �? тво�? идеален модел и �?метнах, че ще ти е интере�?но да разбереш как �?то�?т нещата в този ъгъл на ринга. �?з �?ъм учител по призвание. �?�?мам педагогиче�?ко образование, завършила �?ъм Биологи�? в годините, когато премахнаха върв�?щата грати�? квалификаци�? “педагог”. Сега в момента тепърва запи�?вам маги�?тратура “Педагогика” �?амо защото в лицензираните училища не взимат преподаватели без ценз – задължени �?а от закони и тн. �?о �?ъм преподавател от �?едем години. Преподавала �?ъм и продължавам да го прав�? – преподавам език, а две години �?ъм работила и като учител по биологи�?, и то от първи до о�?ми кла�?. Децата ме обичат. �?апу�?нах училището не заради парите, а защото не ми даваха възможно�?т да �?е развивам и да развивам децата. �?о ако парите, които взимах там, б�?ха колкото тези, които взимат учителите в държавните, н�?маше дори да започна. В момента работ�? и друга работа и взема ли �?и тапи�?та, пак ще почна да преподавам и да �?и �? работ�? и другата. �?о не заради доходите, а защото и не�? обичам (аз винаги �?е раздво�?вам, това н�?ма нищо общо). �?а мен не ми отнема 8 ча�?а да �?е подготв�? за урок, но не е и половин. И когато имаш норматив от, хайде да не е мак�?имума 20 ча�?а, но 15, работиш нещо друго и имаш извънкла�?на подготовка за �?ебе �?и и дежур�?тво в училището (колко неща има �?амо да �?е прав�?т там), кога ще ти о�?тане време за нещо друго? Личен живот? Култура, изку�?тво? Разтоварване? �?�?кое ново м�?�?то? Да научиш нещо ново за обогат�?ване на общата култура? �? и какво ми�?лиш “�?транично” може да работи един учител, че да е в живи�? живот? Да е монтьор? Или продавач на зарзават? Или аз, �? моето образование на биолог, да работ�? по �?пециално�?тта? Т�? е же�?тока и изи�?ква ц�?лото ти време. �? о�?вен учител, биолог, преводач и журнали�?т вече друго н�?ма как да �?тана, малко е множко. �? наличното не помага много да �?ъм в живота като �?ъ�?тезание. �?е знам как �?а герман�?ките колеги, но �?ъм жив�?ла в други западни държави и там учителите у�?п�?ват да �?а на ниво, като получават добри заплати и не работ�?т допълнително. С много други неща от по�?та ти �?ъм �?ъгла�?на, но не и �? това.

 2. Владо

  Здравей, благодар�? за коментара. Много ми е ценен. В�?ъщно�?т не разбрах точно �? какво не �?и �?ъгла�?на. Една от малкото �?и, които �?ъвпадат, както казваш, �? мо�? идеален модел. Казваш �?ъщо, че не ти дават възможно�?т да �?е развиваш и да развиваш децата. Кой не ти �? дава? �?али точно тези, които в момента и�?кат двойно по-ви�?оки заплати? И защо не би започнала в държавно училище, �?лед като парите не �?а фактор? Защото колегите там �?а зле, нали? �?�?мам нищо против да вдигнат заплатата на хора като тебе, но колко % �?а те от в�?ички? 5%? Съмн�?вам �?е и толкова да �?а. �?о увеличение и�?кат в�?ички. Ти би ли �?тачкувала, ако беше в държавно училище в момента? �?з бих �?е пре�?трувал, че �?тачкувам, за да избегна конфликти, които по�?ле да направ�?т живота ми в училището невъзможен. �?о не и от убедено�?т.

  И�?тината е, че повечето �?а некадърни, тр�?бва да �? приемат тази и�?тина, тр�?бва и н�?кой да поеме отговорно�?тта и да им �? каже.
  Каче�?твото на образовнието е лошо – в�?рвам, че никой н�?ма да го отрече. Т.е. учителите работ�?т незадоволително (в по-гол�?мата �?и ча�?т). Ми�?лиш ли, че �?лед 100% увеличение, каче�?твото и количе�?твото на �?вършената от т�?х работа ще �?е промени �?ъще�?твено? �?з не ми�?л�?. Дори и така да �?тане, о�?тава въпро�?ът, как така до�?ега �?а работили под възможно�?тите �?и, а това, както пи�?ах в по�?та, за мен е пре�?тъпление.

  �?арочно не �?равн�?вах учителите в Германи�? (в чужбина изобщо) �? българ�?ките, защото в това �?равнение, тр�?бва да уча�?тват много фактори, а е трудно да �?и �?игурен, че не пропу�?каш н�?кой от т�?х, за да можеш да �?и уверен, че правиш читави заключени�?. �?о обективните фактори в �?и�?темата на образованието могат да �?е �?равн�?ват, както �?ъм и направил и �?м�?там, че оттам тр�?бва да �?е почне �? пром�?ната. Ще �?тане бавно и полека, но ако �?е отлага така, н�?ма да �?тане никога.

 3. Иванов

  Ти про�?то не знаеш нищо по темата и не �?е изказвай неподготвен!

 4. Владо

  добре, н�?ма!

 5. Marfa

  Специално�?т Педагогика в�?еки запи�?ва при кандидат�?тване в универ�?итета и в�?е най-долу в �?пи�?ъка. В �?лед�?твие на това тройка на изпита е до�?татъчна и който не у�?пее да �?е вмъкне н�?къде преди това в �?пи�?ъка, влиза педагогика. Съ�? �?игурно�?т не в�?ички тройкаджии �?а идиоти, но тези, които запи�?ват педагогика про�?то щото за това �?а у�?пели да �?е кла�?ират, определено �?а. Съжал�?вам… ..Затова нер�?дко ще да чуете по “коридорите на �?лма Матер�?, че “другаде ако не ме вземат – учител в�?е ще �?тана�?…

  Прав �?и. Това е проблем и �?пор по това н�?ма. Как да го решим обаче? Дали �?и�?темното оп�?ване по медии, че учителите �?а н�?каква биологична форма на идиоти, ще реабилитира тази профе�?и�? и ще направи така, че кадърните младежи да изберат точно не�? вме�?то да речем по-пре�?тижното поприще на юри�?та? Че показващите дарба в обла�?тта на изобразителното изку�?тво ще �?танат точно учители по ри�?уване вме�?то да кажем зъботехници? �?е ми�?л�?.

  В Германи�? един кандидат�?тудент има право да запише две желани�? в ли�?та за кандидат�?тване. Това �?е тълкува като “Или наи�?тина и�?каш да учиш това, което запи�?ваш или н�?ма �?ми�?ъл да кандидат�?тваш�?.

  Така и тр�?бва и това е правилно. Тук това тр�?бва да �?е въведе но за в�?ички �?пециално�?ти и в�?ички универ�?итети. Какъв �?пециали�?т по каквото и да е би бил този, който е вл�?зъл на по�?ледната �?пециално�?т от �?пи�?ъка? Едва ли тази �?хема важи �?амо за педагозите.

  Какво би �?танало ако въведем тези две неща тук в Българи�?. Първото ще предизвика ма�?ови родител�?ки проте�?ти, като тези за матурите, на които родители, които имат толкова право да бъдат родители, колкото право имат горе�?поменатите “в�?е-учител-ще-�?тана�? да бъдат учители, �?е израз�?ват гневно против иде�?та. Защо го прав�?т? Защото иначе ще �?е окаже, че детето им е �?ъщо толкова некадърно.

  Ето, че и ти го правиш. �?има избирайки направление “Училищна биологи�?” го правиш, защото непременно �?и некадърен? �?з може да реша да избера това направление защото виждам до�?татъчно пер�?пектива в преподаването, което ми харе�?ва толкова, че да реша вме�?то да �?е завра за ц�?л живот в лаборатори�?, да преподавам любими�? �?и предмет на децата. За да реша обаче това нещо тр�?бва учител�?ката профе�?и�? да ме влече. �? т�? н�?ма да ме привлече �?амо �? пер�?пективата, че �?ъм обречена ц�?л живот да преподавам на буй�?тващи пубертети. И отново �?е връщаме към началото: как да направим учител�?ката профе�?и�? привлекателна, за да привлечем кадърните хора в не�?.

  …тези �?пециално�?ти много бързо ще �?е напълн�?т. Или може би не. Може би завършилите вече биолози по-�?коро ще �?и потър�?�?т работа наи�?тина по �?пециално�?тта, отколкото да �?е прав�?т на учители. И тогава ще �?е по�?ви дефицит за учители по биологи�?. Дефицитът вдига заплатата.

  Я �?е напълн�?т, �? кой знае. Таман 45-годишната да�?калица по биологи�? ще �?е завре в лаборатори�?та тепърва. И в ко�? лаборатори�?? Колко точно �?а възможно�?тите в Българи�? човек да започне да работи по �?пециално�?тта �?и, ко�?то не е хардуерен �?пециали�?т, уеб-дизайнер, юри�?т, или да кажем продавач? �?о да о�?тавим това, да допу�?нем, че в�?ички биоложки �?е заврат в хипотетични лаборатории. Кои ще дойдат на т�?хно м�?�?то? Тези, дето �?а �?танали учители, щото не �?а �?танали нищо друго? �? н�?кой ще им вдига заплатата?

  Лекарите не тр�?бва да работ�?т заради парите. Добрe де, �?игурно н�?ма начин да не работ�?т за т�?х, но поне тр�?бва парите да �?а на второ м�?�?то, а на първо да е здравето на хората.

  Между това, което не би тр�?бвало и това, което е, има огромна разлика. По принцип не от в�?еки �?тава лекар. Факт. �?о хората, �?танали лекари не заради пари, а за да помагат на хората, имат �?обелова награда за мир и �?а изве�?тни като �?лберт Швайцер. Може да има и още н�?кой, неизве�?тен. Или изве�?тен. Хри�?то�?. Той пари не е и�?кал, и�?кал е �?амо в�?ра. �?о докато �?лберт Швайцер, който о�?вен гений, напи�?ал неверо�?тно про�?транни анализи на творче�?твото на Бах, е и бил един много �?ъ�?то�?телен човек, е можел да �?и позволи да иде в �?фрика и да работи защото обича хората. Повечето лекари, колкото и добри профе�?ионали�?ти да �?а, имат нужда о�?вен от благодарно�?ти, от храна и дрехи. �? това, между другото, важи и за учителите. Да, го�?пожата по литература може теоретично много да обича децата и да н�?ма нищо против да ходи �? едни и �?ъщи дрехи година �?лед година, обаче �?воите �?и деца не ги ли обича? Или ще и�?каме о�?вен чи�?та и алтруи�?тична любов към профе�?и�?та, готовно�?т за минимално заплащане и обет за безбрачие и бездетие от бъдещите учители? Или човек, който желае да �?тане учител тр�?бва преди това да докаже добро материално �?ъ�?то�?ние, за да не �?е кахърим, че ще пои�?ка и да му �?е плаща?! �?е �?тига, че той о�?вен да преподава, �?поред родителите е длъжен и да възпитава, гледа и отглежда децата им, но дори и�?ка и да му плащат?!

  �?аи�?тина 300лв �?а �?мешни. �?о кой от тези учители, които не проте�?тират разчита �?амо на т�?х. Физиче�?ки е невъзможно и в�?ички го знаем. Т.е. тези хора имат �?транични доходи. Тези хора �?а правилните хора. Въпреки че имат �?транични доходи, о�?тават в училище и преподават, защото това е любовта им. Защото преподават и най-гол�?мата им заплата е удовлетворението. Шапки долу!

  Значи, да видим дали �?ъм разбрала. Човекът е имал ше�?т ча�?а до об�?д, през които �?е е трудил да умиротвор�?ва, възпитава и налива знани�? в главите на млади хора �? повече пъпки, отколкото мозък, �? повече енерги�?, отколкото генерира �?ЕЦ Козлодуй за ча�?, �?лед което, тръгвайки �?и от работното м�?�?то, вме�?то да �?е погрижи за уроците за утрешни�? ден, да провери те�?товете, да изми�?ли нещо, �? което да заинтригува твърде взи�?кателната �?и аудитори�?, така че да не �?е повтар�? пред не�?, той тр�?бва да тръгне да продава примерно домати? Или айде, нека да не �?а домати, нещо по-пре�?тижно да е. Да кажем, да кара так�?и. Или да отиде и да гувернан�?тва половин ден на н�?кой от учениците, на които преподава, �?рещу заплащане. Тое�?т, пак да �?вер�? дали �?ъм разбрала, предлагаш хората, в чийто ръце е буквално културното бъдеще на �?траната ти, в чийто ръце �?а �?об�?твените ти деца, да получава малко пари и да работи на две и три ме�?та, щото по принцип учител�?ката профе�?и�? била ни�?коплатена и така и тр�?бва да бъде. �?ми аз пък не и�?кам учител, който разчита повече на �?траничните �?и доходи отколкото на о�?новните да преподава на децата ми! Този човек ще е уморен, ще е еднообразен, ще �?е повтар�?, ще дъвче един и �?ъщи урок години наред щото н�?ма да има време да изми�?ли друг, а аз ще му �?вал�?м шапка, щото щ�?л да �?е чув�?тва удовлетворен. �?ми добре.

  Когато практикувах през пролетта в училище, хъ�?ът ми беше огромен. Ходех по 8 ча�?а на работа, предполагаше �?е че ход�? и на лекции, отделно от това отдел�?х по 8 и повече ча�?а да �?и подготв�? урока. И никакви 300лв не биха ме мотивирали повече.

  Чуде�?но. Сега нека �? тези три�?та лева ти �?е налага да издържаш �?емей�?твото �?и и да отглеждаш детето �?и. И нека опитът ти да не е на базата на пролетните ти изжив�?вани�?, нека да �?и бил в тази �?и�?тема поне н�?колко години. Живей н�?колко години на хъ�?, удовлетворение и �?валени от уважение шапки, вме�?то да излизаш �? довода “и аз преподавах ц�?ла пролет и знам какво е”, тогава напиши гледната �?и точка наново. Би ми било интере�?но да �? прочета.

  Затова нека учителите в едно училище бъдат 3 пъти повече, но �? по-малко ча�?ове. Да �?ъвме�?т�?ват преподаването �? нещо друго, което да им о�?игур�?ва доходите и да ги държи в крак �? реално�?тта. Това �?ъщо биха били и�?тин�?ките учители.

  Хората говор�?т за �?ъкращение на учители, ти говориш за увеличение на т�?хната бройка, като това ще �?а �?амо хора, за които учител�?ката профе�?и�? ще е �?амо хобито, което да им но�?и удовол�?твие, а �?рещу пари ще работ�?т нещо второ, че и трето. Дори да о�?тавим на�?трана фактът, че подобно твърдение е, как да �?е израз�?, аб�?урдно, да �?е опитаме да разиграем тази �?итуаци�?. Колко учител�? има в момента в Българи�?? Говори �?е за �?тотина хил�?ди. Ти ги правиш три пъти повече, тое�?т три�?та хил�?ди. Това �?а хора, които н�?ма да работ�?т нормална о�?емча�?ова работа, защото ще тр�?бва в�?еки ден за два или три учебни ча�?а да ход�?т в училище и да работ�?т за че�?т, �?лава и удовлетворение. Обаче те тр�?бва да �?е грижат за децата �?и, да �?дат, да �?е обличат, да �?и плащат тока, водата, телефона, дори може би и да изл�?зат на ре�?торант веднъж годишно, но да кажем, че ще минат и без това. Тр�?бва �?пешно да намерим работа за тези три�?та хил�?ди души, така че да могат да живе�?т от не�? и да не дот�?гат на в�?ички �? по�?то�?нните �?и твърдени�?, че парите им били малко. И? Обръщаме �?е към оциалната мини�?търка да ги наеме по новата �?и програма в “Чи�?тота”? Кандърди�?ваме фирмите, че имат нужда от човек, завършил профил “Учител�?ка биологи�?”, когото да наемат на непълен работен ден но на пълна заплата? Или ще минават да �?и преподадат урока по и�?тори�? в обедната �?и почивка в магазина, в който продават? �? аз дори имам още по-авангардна иде�? от тво�?та. Про�?то закриваме учител�?катапрофе�?и�? като такава и въвеждаме задължителна повинно�?т, �?поред ко�?то в�?еки българ�?ки гражданин �? ви�?ше образование е длъжен да полага доброволен труд под формата на преподавател�?ка дейно�?т, в обла�?тта, в ко�?то е най-добър. Може да е нещо като бригадир�?ко движение. Става, нали?

 6. Владо

  Щ�?х да кажа “Dude, get a blog”, но тъй като не �?и Dude, и вече имаш блог – н�?ма как. Щ�?х да �?е радвам да беше прочела поне по�?та на неща�?тни�? човечец, дето живее в �?об�?твена изми�?лена реално�?т, преди да отговориш. В�?е едно. Знам, че много хора �?а на обратното мнение. Опитал �?ъм да обо�?нова �?воето, предложил �?ъм нещо. Ти какво предложи?

  Да им вдигнем заплатите. ОК. Да ги вдигнем. �?з детето �?и в училище н�?ма да дам обаче. Ти дай твоето.

 7. Marfa

  Предварително �?е извин�?вам за дълги�? �?и отговор, но �?езонът е такъв. �? и кога да го кажа, ако не �?ега?

  �?ми, Dude, макар че може и да не �?и дуде, аз в блога �?и �?ъм предложила повече от доброволна повинно�?т на учител�?кото поприще. Друг е въпро�?ът, че Вълчев ще го прочете когато заплатата на чи�?тачката от МО�? �?тане 300 лева. Пък ти ако щеш детето �?и в килера го дръж, не �?ъм ти в къщата, не мога да те �?пра. Че щ�?ло да �?тане а�?оциално – един ден то ще те гледа, не аз.

  За обо�?новките ти – никъде не ги вид�?х. Вид�?х �?амо, че �?поред теб ще е много хубаво един учител да работи на две-три ме�?та, но не и да получава пари за о�?новната �?и профе�?и�?. ОК. �?ека не е така, нека преувеличавам думите ти. Да получава �?имволични пари. Това не е обо�?новка, това �?а н�?какви мечти, които ако �?е о�?ъще�?тв�?т, �?и ми�?лиш, че ще е чуде�?но. Защо обаче ще е чуде�?но не е много �?�?но, о�?вен, че в тебе живее н�?каква такава в�?ра в хуманно�?тта и в�?еобщото добро, което не би било никак лошо, �?тига хуманните и в�?еобщодобри хора да продължат да �?а н�?кои други, а не ти. �? това вече не е чуде�?но.

  �?з те попитах как ще вкараш кадърни хора в образователната �?и�?тема, ако им предлагаш �?амо уважение от децата, изи�?кване от �?трана на родителите и време за алтернативна работа, от ко�?то да живе�?т. �?е за друго, не �?и длъжен да ми отговар�?ш, но в�?ички тези �?ъждени�?, �?а излезли �?�?каш от н�?кой април�?ки пленум… Про�?то би ми било интере�?но да прочета и развитието им. Тези такива добри, алтруи�?тични �?ъще�?тва, които ще работ�?т за общото благо, �?амо за да пръ�?кат радо�?т и у�?мивки в дет�?ките �?ърца, про�?то предизвикват в мен желанието да грабна перото и да �?ъчин�? химн �? в�?е тек�?та и музиката във възхвала на �?ветлото �?оциали�?тиче�?ко бъдеще. Пък хич не �?ъм човек, дето да �?е прехла�?ва по до�?иета, да гони агенти на ДС изпод леглото �?и и да оплюва комуни�?тите за в�?ичко, значи �?м�?тай. �?о това �?а, да кажем, мои проблеми.

  Предложих ти да поработиш за 300 лева повече от една пролет и �? тези пари да изхранваш �?емей�?твото �?и, за да имаш обективно мнение. Отговор? Е да, не �?и длъжен да ми отговар�?ш.

  Учудих �?е, че желаеш на детето ти да му преподава човек, който н�?ма никакво време да �?и подготви нов урок, да изми�?ли нов начин за предаването му, да �?е �?ъобрази �? конкретни�? кла�?, на който ще го преподава, но който ще работи на второ м�?�?то, което да му о�?игур�?ва дохода, като веро�?тно под второ м�?�?то �?е подразбира, че това н�?ма да �?а ча�?тни уроци, щото това е аморално. Както и да е, въпро�? на предпочитани�?, не мога да те �?ъд�? за това. Ти и бездруго н�?ма да �?и пратиш детето на училище, веро�?тно ще му преподава та�?, дето �? оплюват, че дава ча�?тни уроци, но може би ти ще му намериш такива учители, които да го учат �?рещу у�?мивки, радо�?т и вдъхновение, давайки му безплатни уроци по математика между лепенето на фа�?н�? на двата обекта, на които работ�?т. И шапка ще им �?валиш. В�?еки дей�?твително �?и има предпочитани�?, не мога да те вин�?. Те може и да не �?а толкова добри учители, но ще обичат децата и ще работ�?т за че�?т и �?лава, което напълно те у�?тройва.

  Попитах �?ъщо каква втора работа предлагаш на три�?тата хил�?ди човека, които ще дойдат на м�?�?тото на �?тотината хил�?ди учител�?, така че те да не �?ънуват кошмари на кра�? на ме�?еца и им �?е наложи да �?и плат�?т �?метките, а ти ми казваш, че много хора �?а на обратното мнение. �?ми аз �?ъм опи�?ала подробно защо �?ъм на обратното мнение. �?�?ма значение, не �?и длъжен да четеш, ти �?и имаш идеи. �?з какво, да дойда �? големи�? чук и да ти ги разби�? ли? Само и�?ках �?кромно да ми об�?�?ниш противоречието: педагогика завършват хора, които не �?а у�?пели да завършат нищо друго, защото това е една непривлекателна, ни�?коплатена и неблагодарна �?пециално�?т. Ти предлагаш т�? да �?тане още по-ни�?коплатена, но бройките за не�? да �?е утро�?т. Хората, които не �?а �?ъгла�?ни да �? упражн�?ват �?рещу че�?т, �?лава и �?ветло бъдеще да напу�?нат, а на т�?хно м�?�?то ще дойдат други хора, които, както вече казахме, �?а завършили педагогика, щото не �?а били приети за нищо друго. �?о на т�?х ще им качим заплатите, щото ще имало дефицит. Питам те �? и�?крено любопит�?тво: об�?�?ни ми го. �?з �?ъм тъпа, може и �? картинки. Пак да повтор�?: напу�?кат хората, които имат до�?татъчно акъл, за да работ�?т нещо друго, по-доходоно�?но, възниква глад за учители, на т�?хно м�?�?то идва новата кохорта, пр�?�?но завършила пИдагогика щото не �?е е кла�?ирала и за дръжка на метла, на ко�?то обаче ще й повишим заплатата. Или може би не �?ъм разбрала?

  Да ми об�?�?ниш и втори�? �?и, още по-авангарден вариант �? утроени�? брой учители. Вме�?то да преподават ше�?т ча�?а, те ще имат два ча�?а дневно. Примерно. В о�?таналото време ще работ�?т на другата работа, от ко�?то ще живе�?т, за да ги уважаваш и да им �?вал�?ш шапка. Каква алтернативна заето�?т им предлагаш? �?е може да работ�?т в занималн�? през о�?таналата ча�?т, защото това е една хуманна профе�?и�?, �?вързана �? деца и не би �?ледвало да им �?е плаща за не�? (по тво�?та логика). �?о какво да бъде? Кой ще ги вземе на непълен работен ден, но �?рещу заплата, �? ко�?то да могат да живе�?т? И каква е та�? работа? В�?е пак не можем да �?троим литераторката да �?триже ко�?и или да продава домати, как по�?ле децата ще имат ре�?пект към не�?? Добре е като даваш идеи, били те и авангардни, да ги обо�?новаваш �? нещо, не ми�?лиш ли? Да, знам, че �?тавам до�?адна, но наи�?тина ми е интере�?но. �?о пък ти наи�?тина не �?и длъжен да ми отговориш, и това го из�?�?нихме.

  В заключение: нещо в момента �?ъм на Библей�?ка вълна, о�?обено �?лед като в блога на един мормон прочетох как �?тачката била оръжие за изнудване от �?трана на алчни�? работник �?рещу клети�?, онеправдан работодател, но думата ми е, че в Библи�?та е речено “�?е прави другиму онова, което не и�?каш да �?тор�?т на тебе”. Та, преди да пропов�?дваш н�?какви такива екзотични хипи-идеи, дей�?твително поработи като учител за повече от един �?езон, опитай �?е да бъдеш наи�?тина добър учител, без да �?и даваш необходимото време за допълнителна подготовка и у�?ъвършен�?тване, отглеждай детето �?и и вна�?�?й в �?емей�?твото �?и три�?та лева ме�?ечно и чак тогава го пожелавай на други хора, които нищо не �?а ти направили и �? нищо не �?а го за�?лужили. Бива ли?

 8. Владо

  Значи твърдиш, че в момента в�?ички учители по ц�?л ден �?е чуд�?т как да нагод�?т урока �?и към конкретни�? кла�?, как по-добре да �?и �?вършат работата? И поради тази причина образованието е на такова ви�?око ниво? Или не. Твърдиш, че не е на ниво, понеже парите не �?а до�?татъчни? �?ко б�?ха до�?татъчни щеше да е на ниво? �?е �?ъм �?ъгла�?ен и �?ъм аргументирал защо. Учител, който до�?ега не �?и е вършил работата, н�?ма да �? върши и когато почне да получава 1000 лв.

  Колкото до това да разчитам 300 лв да издържат �?емей�?твото ми – до�?татъчно отговорен �?ъм, за да не �?и позвол�? такава безотговорно�?т. Работ�? за много повече, преподавах една пролет, редом �? работата и �? лекциите. Отделно от това, отдел�?м до�?та време на http://germanistik.gradina.net, аб�?олючтно безвъзмездно и �?амо за да мога тук да за�?в�?, че човек може да направи нещата по-добри, вме�?то да хленчи. �?ещо, което ти о�?порваш. Еми получава �?е. Тр�?бва �?амо желание. Ще преподавам още �?езони, не е в малкото ми практика проблемът. И в момента имам до�?татъчно занимани�? да уплътн�?вам два работни дни в денонощието, но ето – занимавам �?е и �? “обще�?твено полезен труд” покрай в�?ичко о�?танало. Затова �?е �?ъмн�?вам, че като почна да преподавам,ще грохна и ще �?и кажа “не е работа”. Защото децата колкото вземат, толкова връщат –
  ще го чуеш от до�?та учители.

  Колкото до това, че били буй�?тващи пубертетчета, имали повече пъпки отколкото мозък и и че продаването на домати е ебати гну�?ната профе�?и�? – ми кофти звучи. �?е знам дали �?и учител, но жалко ако �?и и ги говориш ти�? на децата. �?а мен �?а ми казвали, че �?рамен труд н�?ма. Копал �?ъм картофи, продавал �?ъм домати, правил �?ъм клизми, пиша �?офтуер. От нито едно от т�?х не �?е �?рамувам и бих правил в�?�?ко едно от т�?х, за да не �?е налага да разчитам на 300-та лв. И да ти кажа да пишеш �?офтуер не �?лучайно �?трува малко повече, но н�?ма да те убеждавам. �?е �?и ми�?ли обаче, че в ти�? профе�?ии н�?ма проблеми, безомзъчни �?ъше�?тва и клиенти. Разликата между програми�?титите и учителите, е че първите не могат да хванат обше�?твото за гушата,пронуждавайки го да тър�?и къде да �?и дене децата или (както бе в �?луча�? �? шофьорите), как да �?тигне навреме в офи�?а.

  Четох на�?коро, че в Холанди�?, заради лип�?а на дет�?ки градини, родителите �?е организират и в�?еки поема децата за ден. Покрай профе�?и�?та. �?е е �?ъв�?ем утопи�? значи, а? Да, ще кажеш, дет�?ката градина не е като училището. �?е, ще кажа аз – в�?ичко е мотиваци�? – когато моето дете е там, ще дам в�?ичко от �?ебе �?и, ще отдел�? 16 ча�?а и ще �?е подготв�? за ден�?, в който аз ще �?ъм на ред.

  �?е предлагам педагогиката да �?тане по-ни�?ко платена. Къде го прочете това? Учителите, които ще напу�?нат, ще бъдат заме�?тени от хора, които �?а запи�?али педагогика най-горе в �?пи�?ъка. �?апи�?ал �?ъм го, до�?татъчно �?�?но ми�?л�?. �?�?ма да има такива хора, казваш? �?ми н�?ма. И какво �?тава тогава? �?�?маме учител по биологи�?, н�?ма и откъде да намерим. Затвар�?ме учитлището – н�?ма как да не �?е учи биологи�? нали? Затвар�?ме така оше н�?колко и ц�?л квартал или град о�?тава без училища. В �?лучай, че правител�?твото е издържало дотук, то оттук нататък вече пада. И идва новото и оправ�? проблема. Вдига заплатата и изведнъж да �?и учител по биологи�? �?тава пре�?тижно. И децата те уважават и родителите и т.н. �?ма и ти �?и пич, щото �?и пи�?ал биологи�? на първо м�?�?то, имаш хъ�? и желание да преподаваш и ето, че вече и вземаш нормална заплата.

  За утроените учители… н�?мам намерение нищо да им предлагам. Мога да предложа на хардуерните �?пециали�?ти данъчни облекчени�? ако преподават веднъж в �?едмицата. Мога да предложа �?ъшото на биолозите-лаборанти. Мога да предложа на работодателите им нещо, за да ги пу�?нат в то�? ден. �?ко задълба�? още темата ше изме�?ти, но ми�?л�?, че мога да защит�? тезата. �?е виждам защо продавачката на домати, да не преподава по труд и техника веднъж в �?едмицата. За мен т�? е човек, както в�?ички о�?танали, но за теб �?вно не е. Литераторката н�?ма да е ефективна като продавачка на домати, но може да пише �?татии �?игурно, може и да дава ча�?тни уроци – аз не �?ъм против т�?х. Това че е неморално �?и го чела н�?къде другаде, но го припи�?а на мен – удар под по�?�?а малко.

  Държавата е зле, не ти противореча. �?ито �?ъм против увеличението на заплатите, щото �?а �?и прекалено до�?татъчни в момента. �?ека ги вдигнат, за в�?ички ни ще е по-добре, но нека има н�?какви кон�?турктивни предложени�?. �?ека н�?кой да излезе �? иде�? как да �?е оправи положението, а не да му дреме един�?твено за лични�? бюджет. Да кажат какво ще предложат в зам�?на за ти�? 100% дето ги и�?кат. Щото ако нищо н�?ма да �?е промени като ги получат – е не, не �?ъм навит.

  И накра�?, уважавам мнението ти и желанието и у�?или�?та ти да го преведеш на мо�? бр�?г. �?ко нещата, �? които �?е �?ъгла�?и в първи�? �?и коментар накарат нещо н�?къде да щракне, значи по�?тът ми не е бил �?ъв�?ем без �?ми�?ъл. Те щракнаха при теб, другите може да щракнат другаде.

 9. Marfa

  Значи твърдиш, че в момента в�?ички учители по ц�?л ден �?е чуд�?т как да нагод�?т урока �?и към конкретни�? кла�?, как по-добре да �?и �?вършат работата? И поради тази причина образованието е на такова ви�?око ниво? Или не. Твърдиш, че не е на ниво, понеже парите не �?а до�?татъчни? �?ко б�?ха до�?татъчни щеше да е на ниво? �?е �?ъм �?ъгла�?ен и �?ъм аргументирал защо. Учител, който до�?ега не �?и е вършил работата, н�?ма да �? върши и когато почне да получава 1000 лв.

  �?е твърд�?. Само че твърд�?, че в�?е още има до�?татъчно �?ъве�?тни учители, които прав�?т това. Твърд�? �?ъщо, че идват в�?е повече без�?ъве�?тни, които �?а завършили педагогиче�?ка �?пециално�?т про�?то защото не �?а били приети за нищо друго, нещо, �? което виждам, че �?ме �?ъгла�?ни. Твърд�?, че без�?ъве�?тните не �?е готв�?т по ц�?л ден, а �?ъве�?тните в�?е по-малко могат да �?е готв�?т ц�?л ден, щото н�?мат време, понеже работ�?т на по две и три ме�?та. �?е твърд�?, че не е на ниво заради парите, а и заради парите. �?и�?кото заплащане отблъ�?ква знаещите и можещите, защото те о�?вен за децата тр�?бва да �?е грижат и за �?емей�?твата �?и. О�?тават незнаещите и неможещите, щото никъде другаде не биха могли да �?е внедр�?т. И да, и на т�?х не 1000, де�?ет бона заплата да им дават, толкова ще �?и могат – въпро�? на възможно�?ти. Само че възвръщането на привлекателно�?тта на учител�?ката профе�?и�? ще увеличи наплива в педагогиче�?ките факултети и ще ограничи възможно�?тта за прием на тези, дето �?а влезли там колкото да �?е похвал�?т, че �?а завършили “вишо”.

  Колкото до това да разчитам 300 лв да издържат �?емей�?твото ми – до�?татъчно отговорен �?ъм, за да не �?и позвол�? такава безотговорно�?т. Работ�? за много повече, преподавах една пролет, редом �? работата и �? лекциите. Отделно от това, отдел�?м до�?та време на http://germanistik.gradina.net , аб�?олючтно безвъзмездно и �?амо за да мога тук да за�?в�?, че човек може да направи нещата по-добри, вме�?то да хленчи.

  �?о изи�?кваш от други да работ�?т за толкова пари и е безотговорно от т�?хна �?трана да твърд�?т, че бъдещето на децата и т�?хното културно и �?оциално изграждане е до�?татъчно отговорна профе�?и�?, ко�?то да за�?лужава повече от потупване по рамото? Или предлагаш учителите да преподават �?амо по един �?езон, а по�?ле – кой откъде е? �? аз ми�?лех, че мо�?та иде�? �? учител�?кото бригадир�?ко движение била авангардна. 😕

  Колкото до това, че били буй�?тващи пубертетчета, имали повече пъпки отколкото мозък и и че продаването на домати е ебати гну�?ната профе�?и�? – ми кофти звучи.

  Кое е кофти, че не разбрах? Да, децата имат навика да навлизат в пубертета, преди да �?танат възра�?тни. Да пубертетът е възра�?т, израз�?ваща �?е �? бушуване на хормони, които предизвикват повече пъпки отколкото ми�?ловни проце�?и и по време на този �?и период тийнеджърите прав�?т и и�?кат да прав�?т в�?е по-�?транни неща. Въпро�?ът е човек да ги обича, защото е в �?ъ�?то�?ние да �?и �?помни, че и той е минал през този период, да �?и �?помни, че от пубертет не �?е умира, а не да �?е утешава, че такъв период в �?ъзр�?ването на човека не �?ъще�?твува, щото било кофти и не па�?вало на мирогледа му. �? продаването на домати е готино нещо и аз н�?мам нищо против нито та�?, нито ко�?то и да е била профе�?и�?. Опитвам �?и да �?и пред�?тав�? �?амо душевните терзани�? на зарзаватчийката, ко�?то �?е опитва да об�?�?ни терзани�?та на Ра�?колников на �?ъщи�? младеж, на който до преди малко е подвиквала “айде, че не о�?танаха”, над�?вайки �?е, че той е възпитан да уважава в�?�?ка профе�?и�?та и е готов да поема мъдро�?т и познани�? от жената, ко�?то му о�?игур�?ва �?алатата. Между другото, тук отново ми идва вдъхновение за нов химн, щото тези ти твърдени�? ми нав�?ват �?помени. За Онуй време. За времето, когато по банкнотите имаше напечатани крани�?ти, багери�?ти и у�?михнати гроздоберачки, когато мазоле�?тите ръце �?е уважаваха повече от мазоле�?ти�? ум, когато �?тругар�?т можеше да погледне �? презрение инженера, който по ц�?л ден там нещо �?и чертае на бюрото. Щото в�?еки може да �?и чертае нещо, ама никой не ще да лее пот на �?труга. �? и�?тината е, че в�?�?ка профе�?и�? е до�?тойна за уважение, но отговорно�?тите, които но�?и, �?а различни. е можеш да �?равн�?ваш труда на зарзаватчийката �? труда на жената, на чийто грижи �?а поверил детето �?и, не?

  Четох на�?коро, че в Холанди�?, заради лип�?а на дет�?ки градини, родителите �?е организират и в�?еки поема децата за ден. Покрай профе�?и�?та.

  �?е е утопи�? и не е �?амо в Холанди�?. Това е продукт на отговорно ми�?лене и на о�?ъзнаване на �?об�?твената �?и отговорно�?т към �?об�?твените �?и деца. У на�? обаче н�?кой е длъжен да ти гледа детето. У на�? родителите изпадат в нервна криза, ако им предложат да помогнат в бо�?ди�?ването на кла�?ната �?та�?, в ко�?то �?инът им прекарва половин ден. В момента родителите проте�?тират не точно �?рещу пропу�?натите уроци, което в�?ъщно�?т би тр�?бвало да бъде главната им грижа, а проте�?тират, че н�?мало кой да им гледа децата. У�?ещаш ли разликата?

  �?е предлагам педагогиката да �?тане по-ни�?ко платена. Къде го прочете това? Учителите, които ще напу�?нат, ще бъдат заме�?тени от хора, които �?а запи�?али педагогика най-горе в �?пи�?ъка. �?апи�?ал �?ъм го, до�?татъчно �?�?но ми�?л�?. �?�?ма да има такива хора, казваш? �?ми н�?ма. И какво �?тава тогава? �?�?маме учител по биологи�?, н�?ма и откъде да намерим. Затвар�?ме учитлището – н�?ма как да не �?е учи биологи�? нали? Затвар�?ме така оше н�?колко и ц�?л квартал или град о�?тава без училища. В �?лучай, че правител�?твото е издържало дотук, то оттук нататък вече пада.

  Извин�?вай, но б�?х о�?танала �? впечатлението, че �?м�?таш, че учител�?ката профе�?и�? поради хуманната �?и �?ъщно�?т тр�?бва да бъде ни�?козаплатена и �?поред теб е нормално на децата да не преподават отдадени на профе�?и�?та �?и хора, които �?лед като изл�?зат от училище �?е подготв�?т за утрешни�? �?и урок, а вме�?то това �?вал�?ш шапка на тези, които от училище хукват към втората �?и работа, щото това ти �?е вижда правилно. �? по какво �?ъдиш, че учителите, които ще напу�?нат, ще бъдат изме�?тени от профе�?ионали�?ти? Защото ти така и�?каш? Супер, и аз и�?кам! Хайде! Първо иди и намери до�?татъчно интелигентни млади хора, които току-що �?а завършили училище и ги убеди да завършат педагогика вме�?то право. Изтъкни им предим�?твата на тази профе�?и�?, така, както �? виждаш: т�? е ни�?козаплатена и ако разчитат �?амо на не�? никога не биха могли да гледат не �?емей�?тво, �?ебе �?и не биха могли да гледат. За да е издържат, ще тр�?бва да работ�?т на две-три ме�?та допълнително. �?о пък като компен�?аци�? ще получават потупване по рамото и благодарно�?т в дет�?ките очи. Дотук прекра�?но. Само дето е невъзможно. �? колкото до втората ти ча�?т от плана – �?ъ�? затвар�?нето на училищата по лип�?а на учители – нали �?е �?ещаш кога ще на�?тъпи тази лип�?а? Когато в�?ички учители измрат от епидеми�?. Щото в Педагогика по лип�?а на кандидати ще почнат да приемат и такива, които �?и но�?�?т гащите на главата и �?а убедени, че ги дебнат агенти от �?ъ�?едната галактика. �?о иначе ти е хубав планът, �?пор н�?ма. В н�?кой кибуц може би дори и работи.

  За утроените учители… н�?мам намерение нищо да им предлагам. Мога да предложа на хардуерните �?пециали�?ти данъчни облекчени�? ако преподават веднъж в �?едмицата. Мога да предложа �?ъшото на биолозите-лаборанти.

  От една �?трана �?е възхищаваш на Германи�?, в ко�?то завършваш или учител�?ки, или неучител�?ки профил, от друга �?трана и�?каш на децата ти да преподават хора, които очевидно не отговар�?т на това у�?ловие. Или ще и�?каш да имат и второ ви�?ше? Или верно в�?ички ще полагаме учител�?ка повинно�?т? И в понеделник по математика на �?ина ти ще му преподава един човек, във вторник – друг, в петък – трети, го�?пожата по биологи�? в понеделник ще е една, а във вторник – друга… Супер, така децата ще �?е запознават в�?�?ка �?едмица �? нови хора. �? новите хора – �? още по-нови хора. И ще получиш пер�?онално отношение към детето �?и познай кога. �?о може би това е въведено вече н�?къде и работи? Къде? �?ко възнамер�?ваш да ми отговориш, че те репликирам евтино, израз�?вайки пе�?изимизъм отно�?но твоите авангардни идеи, ще ти отговор�?, че е въпро�? на здрав разум човек да забележи, че колата ще �?е движи �? кръгли гуми по-добре отколкото �? квадратни дори и без да е провел �?ъответните опити.

  Литераторката н�?ма да е ефективна като продавачка на домати, но може да пише �?татии �?игурно, може и да дава ча�?тни уроци – аз не �?ъм против т�?х.

  Че що да не продава домати? Работата не е никак даже �?рамна, но за �?метка на това човек по-ле�?но може да �?е вреди н�?къде да продава домати, отколкото да пише �?татии. �?е можем в�?ички литератори да ги зачи�?лим на щат към “Литературен ве�?тник”, убедена �?ъм, че бройките �?а ограничени. �? защо не �?и против ча�?тните уроци?! Че тези хора преподават на децата �?рещу пари! Те не работ�?т, за да получат удовлетворение, те работ�?т за пари! �? както научихме, лекарите и учителите не би тр�?бвало да работ�?т за пари, защото техните профе�?ии били призвание! Какво излиза? Че в училище може човек да �?и претупа урока, за да �?е наложи по�?ле на децата да вземат ча�?тни уроци, щото работата в училище не би тр�?бвало да е �?рещу пари, но даването на уроци на ча�?тно е много пък морално. Има логика, Признавам.

  Държавата е зле, не ти противореча. �?ито �?ъм против увеличението на заплатите, щото �?а �?и прекалено до�?татъчни в момента. �?ека ги вдигнат, за в�?ички ни ще е по-добре, но нека има н�?какви кон�?турктивни предложени�?. �?ека н�?кой да излезе �? иде�? как да �?е оправи положението, а не да му дреме един�?твено за лични�? бюджет. Да кажат какво ще предложат в зам�?на за ти�? 100% дето ги и�?кат. Щото ако нищо н�?ма да �?е промени като ги получат – е не, не �?ъм навит.

  Кой ти е казал, че н�?ма кон�?труктивни предложени�?? Кой ти е казал, че н�?ма идеи за нови учебници, че н�?ма идеи за нови програми, за в�?ичко? Има ги, при това от години. Само че �?е въргал�?т из чекмеджетата на чиновниците и �? н�?кой ги е прочел, �? кой знае. Що �?е отна�?�? до конкретни�? �?лучай и как да �?е оправи положението: проблемите тук �?а два, но Янка и щатните �?индикални лидери кой знае защо �?а �?е запънали �?амо на едини�?. Тое�?т знаем защо, но от това проблемите не намал�?ват. Едини�?т проблем е, че в Българи�? цените вече �?а европей�?ки, докато заплатите о�?новно �?а африкан�?ки. Това н�?ма нищо общо �? проблемите в образованието, това е продукт на лошо, недалновидно и безотговорно управление. �?ко в момента �?тачкуват учителите, далеч преди т�?х �?тачката е започната от ц�?лата държавна машниа, ко�?то про�?то тотално е абдикирала от задължени�?та �?и. Втори�?т проблем е образованието, което е проблем, незави�?им от заплатите. То е забатачено, морално о�?тар�?ло, но за �?метка на това е о�?тавено на �?амотек. Тр�?бва да �?е намери човек, който да �?е наеме да �? проведе тази реформа. И да, това тр�?бва да започне от мини�?търа. Щото дотук аз не разбрах какви точно задължени�? има този човек, о�?вен да раздава компютри, да �?е чуди да въведе или не матурите и да говори умно и хубаво. �? лозето, както знаем, не ще молитва, а мотика. �?его го е �?трах да проведе непопул�?рните мерки за модернизаци�? на образованието, народът реве, че да�?калката по физика от гимнази�?та в Симитли тр�?бва да �? започне та�? реформа, а какви �?а мини�?тър�?ките задължение никой не ще да ми каже и �?е чув�?твам обидена.

  Лек ден.

 10. Владо

  В�?ичко, което не може от дне�? за утре да оправи нещата, за тебе не �?тава. Ми н�?ма да �?тане от дне�? за утре. Извин�?вай, но �?и пееш твоето �?и и ме цитираш, за да покажеш връзка �? мо�? тек�?т. Ми не �? намирам.

  “Само че твърд�?, че в�?е още има до�?татъчно �?ъве�?тни учители, които прав�?т това. Твърд�? �?ъщо, че идват в�?е повече без�?ъве�?тни, които �?а завършили педагогиче�?ка �?пециално�?т про�?то защото не �?а били приети за нищо друго, нещо, �? което виждам, че �?ме �?ъгла�?ни. Твърд�?, че без�?ъве�?тните не �?е готв�?т по ц�?л ден, а �?ъве�?тните в�?е по-малко могат да �?е готв�?т ц�?л ден, щото н�?мат време, понеже работ�?т на по две и три ме�?та.”
  �?з не твърд�? обратното. Казваш да им вдигнем значи на некадърните заплатите и да чакаме т�?хната �?ъве�?т да заговори, за да зарежат хубават заплатка, шото видиш ли има хора, които за�?лужават повече да �?а учители? Въй!

  “Кое е кофти, че не разбрах?” Ми напи�?ал �?ъм.

  “Извин�?вай, но б�?х о�?танала �? впечатлението, че �?м�?таш, че учител�?ката профе�?и�? поради хуманната �?и �?ъщно�?т тр�?бва да бъде ни�?козаплатена и �?поред теб е нормално на децата да не преподават отдадени на профе�?и�?та �?и хора, които �?лед като изл�?зат от училище �?е подготв�?т за утрешни�? �?и урок, а вме�?то това �?вал�?ш шапка на тези, които от училище хукват към втората �?и работа, щото това ти �?е вижда правилно.”

  �?е, никъде не пише такова нещо. Пише други неща, но �?вно такава е тво�?та интерпретаци�?, щото не ти отърва моето мнение. �?ека �?прем дотук. Поне за мен е по�?ледни�?т коментар. �?апи�?ал �?ъм каквото ми�?л�? и го ми�?л�? в�?е още. �?е виждам �?ми�?ъл да го повтар�?м и потретвам. Хубав ден и на теб.

 11. Marfa

  В�?ичко, което не може от дне�? за утре да оправи нещата, за тебе не �?тава. Ми н�?ма да �?тане от дне�? за утре. Извин�?вай, но �?и пееш твоето �?и

  Може. Сега ми покажи къде казвам, че промените ще �?танат от дне�? за утре.

  Ти: Значи твърдиш, че в момента в�?ички учители по ц�?л ден �?е чуд�?т как да нагод�?т урока �?и към конкретни�? кла�?, как по-добре да �?и �?вършат работата? И поради тази причина образованието е на такова ви�?око ниво?
  �?з: �?е твърд�?. Само че твърд�?, че в�?е още има до�?татъчно �?ъве�?тни учители, които прав�?т това.
  Ти: �?з не твърд�? обратното.

  �? какво твърдиш?!* (в �?лучай, че �?е чудиш, виж звездичката)

  “Кое е кофти, че не разбрах?�? Ми напи�?ал �?ъм.

  �? аз �?ъм отговорила. Което обаче не може да �?е каже за теб. Зададох ти много въпро�?и, например как �?м�?таш да направиш учител�?ката профе�?и�? привлекателна за кадърните, виж ми първи�? по�?т. Отговорът ти, ако изключа “ама защо твърдиш, че пубертетите имат пъпки, колко ужа�?но е това, как не те е �?рам” гла�?и

  Казваш да им вдигнем значи на некадърните заплатите и да чакаме т�?хната �?ъве�?т да заговори, за да зарежат хубават заплатка, шото видиш ли има хора, които за�?лужават повече да �?а учители? Въй!

  Да о�?тавим на�?трана факта, че внимателно �?и четох тек�?та и никъде не казвам подобно чудо и да �?е върнем на авангардната ти иде�?, �?поред ко�?то ни�?ките заплати ще доведат до отлив на учител�?ки пер�?онал от училищата, което щ�?ло да доведе до дефицит на кадри, дефицитът щ�?л да доведе повишение на заплатите и новоназначените, за които и двамата �?ме �?ъгла�?ни, че �?а �?танали да�?кали щото за нищо друго не �?а �?е кла�?ирали, ще бъдат вече �? по-големи заплати. Въй ами. Или пак нещо неправилно цитирам? Чакай да �?вер�?. Ми не, точно така е, виж �?ам.

  �?з: “Извин�?вай, но б�?х о�?танала �? впечатлението, че �?м�?таш, че учител�?ката профе�?и�? поради хуманната �?и �?ъщно�?т тр�?бва да бъде ни�?козаплатена и �?поред теб е нормално на децата да не преподават отдадени на профе�?и�?та �?и хора, които �?лед като изл�?зат от училище �?е подготв�?т за утрешни�? �?и урок, а вме�?то това �?вал�?ш шапка на тези, които от училище хукват към втората �?и работа, щото това ти �?е вижда правилно.�?
  Ти: �?е, никъде не пише такова нещо.

  �?има?
  *

  �?аи�?тина 300лв �?а �?мешни. �?о кой от тези учители, които не проте�?тират разчита �?амо на т�?х. Физиче�?ки е невъзможно и в�?ички го знаем. Т.е. тези хора имат �?транични доходи. Тези хора �?а правилните хора. Въпреки че имат �?транични доходи, о�?тават в училище и преподават, защото това е любовта им. Защото преподават и най-гол�?мата им заплата е удовлетворението. Шапки долу!

  Та какво казваше за интерпретаци�?та ми и къде точно тър�?еше връзката �? тек�?та �?и, че не можеше да �? намериш?

  Мда, куфарът е затворен, както викат в американ�?ките крими-�?апунки, чийто преводач е имал учителка по англий�?ки, ко�?то е �?танала такава, щото не е у�?п�?ла да �?тане нищо друго.

 12. Владо

  Само едно нещо ще ти покажа, в�?ичко о�?танало е като него:

  цитираш ме �? “�?аи�?тина 300лв �?а �?мешни.”

  Цели�?т коректен цитат би бил: “�?ека не бъда разбиран погрешно. �?аи�?тина 300лв �?а �?мешни.”, но това н�?ма значение �?ега.

  Та ти цитирайки това нещо казваш �?ледното

  “Извин�?вай, но б�?х о�?танала �? впечатлението, че �?м�?таш, че учител�?ката профе�?и�? поради хуманната �?и �?ъщно�?т тр�?бва да бъде ни�?козаплатена и �?поред теб е нормално на децата да не преподават отдадени на профе�?и�?та �?и хора, които �?лед като изл�?зат от училище �?е подготв�?т за утрешни�? �?и урок, а вме�?то това �?вал�?ш шапка на тези, които от училище хукват към втората �?и работа, щото това ти �?е вижда правилно.�?

  Ми не, очевидно е че не �?м�?там, че е нормално, пи�?ал �?ъм че е �?мешно! Защо диплим глупо�?ти? �?апи�?ал �?ъм каквото има да напиша. Можеш да извлечеш конкретните точки, които предлагам (т.е. как ги интерпретираш) и да ги по�?тнеш в тво�? блог, �? твоето опровержение. Тук ти гарантирам, че никой н�?ма да прочете 100-те �?траници коментари и е напълно реална опа�?но�?тта н�?кой да вземе моите идеи на�?ериозно и да почне да ги реализира.

 13. nousha

  �?з чета 🙂 В началото б�?х тръгнала да допиша още нещо, по�?ле �?амо �?ед�?, чета и �?е у�?михвам. :):) Я да видим можете ли и вие 😉

 14. Владо

  🙂

 15. Вики

  Великолепни доводи и аргументи, но в кра�? на по�?та има едно раз�?ъждение за учител�?ки�? “хъ�?” (или, да кажем мотиваци�?), а �? �?и опитайте да �?и пред�?тавите, че този хъ�? тр�?бва да го демон�?трира, 20 години �?лед завършване на универ�?итета, майка �? три деца, ко�?то е учителка? �?рав�?твеното благород�?тво е нещо много привлекателно, но върху изпо�?тал�?лата фигура на Дон Кихот… �?ека нашата пред�?тава за нрав�?твено благород�?тво бъде �?ъчетана и �? малко прагматизъм и реализъм. Защото, в крайна �?метка, българ�?ки�?т учител не ще да е биологичен обект, който живее от фото�?интеза и �?е размножава �? пъпкуване…

Leave a Reply